PALMER VRAAGT ZICH AF: 'WAAROM KREEG RUSSELL GEEN STRAF, NADAT HIJ BUITEN HET CIRCUIT INHAALDE?'

Voormalig Formule 1-coureur Jolyon Palmer heeft in zijn analyse voor F1TV de start van de Grand Prix van Spanje tot in detail bestudeerd, en is van mening dat Mercedes-coureur George Russell op illegale wijze plekken winst pakte bij de start, en begrijpt niet hoe de Brit zonder straf ontsnapte. Uiteindelijk hielp de goede start Russell aan een podiumklassering, voor Red Bull Racing-coureur Sergio Pérez.

Racewinnaar Max Verstappen kwam ook nog kort ter sprake in de analyse van de start. 'Verstappen domineerde volledig: een overtuigende poleposition, hij reed elke ronde aan de leiding, pakte de snelste rondetijd, en won de race voor twee Mercedes-bolides die over upgrades beschikten', zo opent Palmer, die vervolgens het startincident tussen Lando Norris en Lewis Hamilton analyseert: 'Het begint eigenlijk bij het duel tussen de eerste twee (Verstappen en Carlos Sainz, red.), want zij komen nagenoeg terug van naast het circuit, vooral in het geval van Verstappen. Hij had bijna vier wielen buiten het circuit, dus hij moet een hele krappe lijn door de tweede bocht rijden, net als Sainz. Hamilton en Norris reden juist een normalere lijn door de eerste bocht, maar omdat Verstappen en Sainz daar het circuit opkomen, houdt Hamilton ietwat in om buitenom bij bocht drie druk op Sainz te kunnen zetten. Norris leest de situatie hier verkeerd. Het is volledig de schuld van Norris helaas, maar het werd ook veroorzaakt door de omstandigheden, met Verstappen en Sainz die het circuit terug opkwamen', luidt het oordeel van de 32-jarige analsit.

Later in de eerste ronde komt nog een knappe inhaalactie van Aston Martin-coureur Lance Stroll ter sprake. De Canadees wist buitenom in bocht vier Hamilton te verschalken en pakte zo de derde plek. 'Dit is de actie die Hamilton wilde uitvoeren op Sainz, als hij niet door Norris aangetikt was. Dit was een van de acties van de race, wat mij betreft. Het doet een beetje denken aan Hamilton en Kevin Magnussen afgelopen jaar', verwijst Palmer naar de 2022-editie waarbij het duo in bocht vier met elkaar in aanraking kwam en waarbij Hamilton een lekke band opliep. 'In dat geval was er voldoende ruimte voor Stroll, een waanzinnige actie voor hem!'

Waarom werd Russell niet bestraft?

Een veelbesproken moment uit de verder wat saaie Grand Prix van Spanje is de start van George Russell. Uiteraard neemt Palmer dit moment ook onder de loep. 'Russell komt geweldig weg bij de start, hij rijdt meteen voorbij aan Sergio Pérez en Pierre Gasly, en hij gaat zij aan zij met Oscar Piastri naar de eerste bocht. Hij zit bij het aanremmen van de eerste bocht nog net achter Nico Hülkenberg en Piastri', zo ziet Palmer de drie coureurs samen de eerste bocht induiken. 'Het is drie breed in de eerste bocht en dat zou niet goed zijn gegaan als Russell daar was blijven zitten. Hij gaat dus van het circuit af, maar blijft cruciaal genoeg vóór Piastri, en hij wint die plek buiten het circuit en sluit achter Hülkenberg aan.'

De Britse analist vermoedt dat Russell zelf niet eens besefte dat hij Piastri had ingehaald. Aangezien het drietal zij aan zij reed, zag Russell alleen Hülkenberg naast zich. 'Wat hij niet zal weten is dat hij Piastri hier gepasseerd is. Technisch bekeken had hij hier een straf voor moeten krijgen. Het verbaast me dat de stewards ernaar hebben gekeken en niet hebben geoordeeld dat hij Piastri buiten het circuit heeft ingehaald.' Later ziet Palmer het incident ook nog bij de onboardbeelden van Zhou Guanyu: 'Ik kan niet niet inzien hoe de actie van George om deze plek te behouden ten opzichte van de McLaren legaal was. Je kan misschien zeggen dat hij marginaal voor Piastri zit voordat hij het circuit verlaat, maar hij gaat die bocht niet halen.' Zhou haalt vervolgens Piastri ook nog in, dus volgens Palmer had Russell twee plekken moeten inleveren om achter de Australiër weer plaats te nemen.

Palmer voegt hier nog aan toe dat het niet voor het eerst is dat Russell gematst wordt door de stewards. In Monaco kwam Russell op gevaarlijke wijze terug op het circuit in de regenchaos, en veroorzaakte zo contact met Pérez. De Brit kreeg daar in het prinsdom ook al een licht straf voor: slechts vijf seconden, en wist daarmee positieverlies ook al te voorkomen. De derde plek van Russell in Spanje hielp Mercedes aan haar beste seizoensresultaat.

2023-06-07T06:53:12Z dg43tfdfdgfd