DE LIGT: 'IN DE TOPCOMPETITIES IS ELKE WEDSTRIJD EEN SOORT CHAMPIONS LEAGUE-DUEL'

Bij Ajax draaide veel om de topwedstrijden in de Champions League, aldus Matthijs de Ligt. Bij Bayern München moet hij wekelijks volop aan de bak. Een groot verschil ten opzichte van wat De Ligt gewend was in Amsterdam, vertelt hij in een groot interview met VI.

De Ligt verdiende bij Ajax een toptransfer naar Juventus en is nu niet meer weg te denken uit de basiself van Bayern. Of hij als een van de weinige oud-Ajacieden geslaagd is in het buitenland? 'Geslaagd vind ik sowieso al een heel moeilijk en rekbaar begrip. Wat is geslaagd?', vraagt De Ligt zich af in een uitgebreid interview met Voetbal International. 'Andre Onana is nu basiskeeper bij Inter, finalist in de Champions League, Frenkie de Jong kampioen met Barcelona, Hakim Ziyech won de Champions League met Chelsea, Noussair Mazraoui speelt de laatste tijd veel en goed. Om er maar een paar te noemen', aldus De Ligt.

'Maar de kracht van dat Ajax was dat alles klopte en daardoor al onze kwaliteiten aan het oppervlak kwamen. Dat heeft Erik ten Hag bij Ajax neergezet. Een bepaalde structuur en een systeem waardoor wij allemaal konden excelleren. Daarna kwamen we allemaal bij een nieuwe club, in een betere competitie, waarbij er meer van je wordt geëist omdat de weerstand elke wedstrijd hoog is', vervolgt de verdediger uit Leiderdorp.

Bij Ajax draaide veel om de Champions League-wedstrijden, zo heeft De Ligt ondervonden. 'In de competitie kon je nog weleens gas terugnemen en toch heersen en dominant winnen. In de topcompetities is elke wedstrijd een soort Champions League-duel. Er wordt dus meer van je gevraagd, mentaal en fysiek. Dat is vaak de moeilijkste factor, heb ik zelf ook ervaren. Bij Ajax heb je bovendien een basisploeg, met een paar jongens die er kort achter zitten, maar bij de grotere clubs in Europa zijn er gewoon 25 spelers die zo goed zijn dat ze basisspeler kunnen zijn. Dan komt het er ook gewoon op aan dat je zo sterk moet zijn dat je het zelf afdwingt. Dat is vooral een mentale strijd.'

Lees hier het hele interview met De Ligt:

2023-05-26T06:12:48Z dg43tfdfdgfd